Teatrul SubPământ

Teatrul SubPământ este un proiect de observație cotidiană și analiză critică a existenței unor comunități afectate decisiv de schimbarea politică din 1989. Proiectul își propune să documenteze situația, viața și munca minerilor în post-socialism. Teatrul SubPământ este un proiect de reconstrucție performativă a poveștilor-document care fundamentează istoria unor comunități, la limita dintre supraviețuire, migrație, dispariție și posibilă reconstrucție.

Perioada post-1989 a transformat fundamental configurația comunităților din Valea Jiului, atît la nivelul relațiilor de viață socială, de muncă și de putere, cât și la nivelul raporturilor interpersonale. Aceste comunități s-au redefinit din perspectiva noilor structuri socio-politice care au adus în Valea Jiului închiderea treptată sau reducerea activității celor mai multe mine, disponibilizări, privatizarea și delapidarea principalelor fabrici din zonă, incursiuni repetate și manipulate ale minerilor spre București. Rata șomajului a crescut, oportunitățile de angajare s-au dovedit din ce în ce mai precare, situația economică, calitatea vieții și stima de sine a locuitorilor, în special a muncitorilor, au scăzut constant. Imaginea locuitorilor și a zonei a fost deteriorată decisiv odată cu așa-numitele ”mineriade”,care au generat o dublă percepție negativă. Pe de o parte, în interiorul comunităților din Valea Jiului au apărut disensiuni și o accentuată devalorizare a spiritului comunitar, iar pe de altă parte, Valea Jiului a devenit, în accepția generală, o zonă cu risc maxim de instabilitate. În prezent, în Valea Jiului, investițiile, de stat sau private lipsesc cu desăvârșire, spitalele se închid cum se întâmplă în multe zone din România afectate de precaritate și de politici sociale arbitrare, noi modele economice de reorganizare comunitară întârzie să apară. Singura posibilitate de asigurare a unei vieți decente, peste pragul de sărăcie, rămâne, pentru majoritatea locuitorilor, munca în străinătate.

Proiectul Teatrul SubPământ  are mai multe direcţii interdependente:

  •  arhivă documentară – interviuri cu mineri, soţii de miner, pensionari, şefi de sindicat, primari, copii, paznici de mină etc.
  • spectacolul de teatru – SubPământ. (Reprezentații continuate de dezbateri);
  • turneu în Valea Jiului – spectacole şi dezbateri în cele 6 oraşe miniere (Petroşani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani) – discuţii care pornesc de la înrebarea: Ce-i de făcut astăzi cu Valea Jiului?

Proiectul îşi propune:

  • reprezentarea poveştilor comunităţilor minereşti din perspective multiple, care să construiască o hartă socială a Văii Jiului;
  • recalibrarea percepţiei despre mineri şi Valea Jiului, despre muncitori în general, în zona artistică românească;
  • punerea în discuţie a situaţiei muncitorilor şi locuitorilor din Valea Jiului în contextul în care închiderea şi privatizarea minelor, conform acordurilor cu FMI şi UE, sunt iminente;
  • reprezentarea unor categorii sociale extrem de puțin prezente în discursul artei contemporane din România.

Echipa proiectului: Bobo Burlăcianu, Adrian Cristea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Vlad Petri, Alexandru Potocean, Andrei Şerban; coordonatori: Mihaela Michailov şi David Schwartz.

Parteneri: Casa Memorială I.D. Sîrbu Petrila, subRahova; parteneri media: CriticAtac, Metropotam, Şapte Seri, Think Outside the Box, Veioza Arte; mulţumiri:  Andrei Hajdu, Aneta Mihoc, Elena Nesteşan, Vasile Pantelimon, Viorel Toaderică, Ion Barbu, Marian Boboc, Dacian Ciodaru, Petre Florin Manole, Ilie Pintea, Maria Pitea, Marius Rad, Cristina Şandor, Ion Temneanu, Alexandra, Alexandru, Ana, Claudia, Denisa, Doris, Ionuţ, Maria, Raul, Sidonia.

Proiect finanţat de Adiministraţia Fondului Cultural Naţional.

Reclame

3 gânduri despre „Teatrul SubPământ

  1. […] aşa a fost şi la spectacolul Teatrului SubPământ, numai că ceea ce am văzut reprezentat artistic n-a fost nici pe departe o ficţiune, ci un […]

  2. […] proiectului Teatrul SubPământ. Valea Jiului după 1989 vă invită duminică 7 octombrie […]

  3. […] obișnuiți, în special a muncitorilor, asupra schimbării de regim din anii 1990-2000 (vezi și Teatru subPământ – Valea Jiului după 1989). Pe de altă parte, îmi doream foarte mult să lucrez cu echipa de la Teatru-Spălătorie, un […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: